Uluslar arası altın kep yarışması 2010
(Yayın Tarihi: 28,01,2010)
20 -23 ocak arası düzenlenen yarışma gayette başarılı bir yarışma oldu. Geçen sene yapılan yarışmadan gerekli deneyimler kazanılmış ve bu sene daha başarılı olunmuştur.Bu başarıda en büyük destek veren sponsor firmalardan ,ana sponsor “ KAPP Endüstriyel Mutfak Malzemeleri” Firmanın aşçılarımıza olan katkısı, Aşçı değişi ile “ÖNCE DÜZEN SONRA KAZAN” Aşçının kazanını vermiş ve değerli yarışmacı aşçı kardeşlerimizde kendilerini en iyi şekilde göstermiştir.Böyle uluslar arası düzeye erişmiş olan bir yarışmanın maliyetinin ne kadar yüksek olduğu bilinmektedir.Onun için katkıda bulunan (Sebze firması.gıda firması …) firmalara teşekkür ederiz. Gelelim yarışmanın açılımına…
Bu yarışma 11 dalda yapılmıştır ve 11 ülkeden yarışmacı katılmıştır. 1470 yarışmacı yarışmıştır ve 37’nin üzerinde yarışmacıya altın kep ödülü verilmiştir. Türkiye genelinden gelen,6000 mutfak şefi arkadaşımız katılmıştır . Her yarışmada yanımızda olan,yaş olarak bizden çok büyük olan, bu mesleğe bir ömür veren değerli meslek duayenlerimize çok teşekkür ederiz.
Yarışmalarda jüri üyeleri çok önemlidir. Yarışmacılar tarafın dan en çok eleştirilen ve en çok taktir edilen kişilerdir.Yarışma komitesi bu konuyu en iyi şekilde halletmiştir. Jüri üyeleri yarışmacıları görmüyor çünkü başka odalardalar.Yarışma başlamadan önce her yarışmacının bir sayı numarası vardır. Yarışma alanında bulunan şef tarafından yarışmacının numarası okununca,yarışmacı yemeği yapacağı tezgaha geliyor ve kendisine verilen sürede yemeğini yapmaya başlıyor. Yarışmacı yaptığı yemeği kendi başına yapıyor ve kimse karışmıyor. Yemek bitince yarışmacının numarası,yaptığı yemekle beraber jürinin bulunduğu başka bir odaya görevli şef tarafından götürülüyor.
Jüri puanlama yapıyor ama yarışmacıyı görmüyor.Sadece “şu numaralı” yemek olarak puanlama yapılıyor.
Daha sonra yemeklerin puanlaması bitince,almış olduğu puanlara göre sıralama yapılıyor.
Bu sistem güzel tabi ama daha iyisi olabilir bence.Mesela, puanlamalar dijital ortamda yapılabilir ve böylelikle yarışmacılarda puanlamaları canlı olarak görebilir.
Ödül töreninde oradaydım Edirne’den Van’a kadar bir çok okul ve yarışmacı ödül aldı.
Sadece birkaç arkadaşın ödülleri internet sitelerinde yayınlanınca,sadece onlar ödül aldı zannediliyor .
Fakat 37’nin üzerinde ödül dağıtıldı. Bazı firmalarda kurumsal olarak ödüllerini verdiler
Bu sene yarışmada görevli olarak genç Sous şefi arkadaşlarımız da görev alıp başarılı bir çalışma göstermiş olup gelecekte nasıl bir şef olacaklarını görsel olarak görmüşlerdir.Sous şeflerimize bu imkanı sağlayan şefler birliğinin çok iyi bir çalışmasıdır.
Yarışmalarda yarışan özellikle genç aşçılar, üniversiteler ve Turizm okulları çok güzel sanatlarını sunmuşlardır . Bu yarışmanın en büyük faydalarından bir tanesi de aşçıların her yıl deneyimlerini gösterecek bir yarışma ortamı oluşmasıdır. Bu Antalya’nın en büyük kazanımlarından biridir temennim bunun yıllarca sürmesidir.
Gelelim bunun turizme yansıması nasıl olacak veya nasıl olmalı sorularına. Tamam gençler yetişiyor, güzel yenilikler sunuyor. Bunu nerelerde sunacaklardır?Otellerde,restaurantlarda vb yerlerde…
Yarışmada sunulan yeniliklerin, otellerimize yansıması nasıl olacak bunu iyi analiz etmek lazım. Bazı oteller bu yenilikleri uyguluyor ve burada yapılan yeniliklerden sonuna kadar faydalanıyor. Bir çok işletme bu konuda yeterli ilgiyi göstermiyor.Peki o nasıl olacak?Başta otel müdürleri bu yarışmalara gelip gözlemlerini yapmaları gerekiyor.Bunu işletmelerle ile paylaşmaları lazım.Fakat yarışmada çok az yönetici geldi.Bu ilgisizlik yapılan yeniliklerin işletmelere yansımasını geciktiriyor.
Gönül ister ki bu kadar büyük uğraşı ve maliyeti olan bir yarışmadan tüm işletmeler faydalansın.
Güzel bir söz vardır (ÖNCE DÜZEN KURULUR SONRA KAZAN KONUR ) yarışma için düzen kuranlar ve kazan koyanlar sağ olsun .
Saygılarımla
Ramazan KIR
Executive Chef