Kafası Varmıydı?
(Yayın Tarihi: 12,11,2013)
Zamanında köyün birinde değirmenin taşı kırılmış ve köylü değirmeme taş bulmak için köye en yakın olan dağa değirmen taşı aramaya çıkmışlar ararken dağın yamacında değirmen taşı olacak taşı bulmuşlar fakat taş büyük bir kaya parçası olduğu için değirmen taşı olacak kadar bölümünü kesip köye götürmeleri gerekiyormuş, değirmen taşı olacak kadarını keserler ama taşı aşağı indirmek sorun olmuş sonunda biri demişki siz aşağı yuvarlayın ben yakalayayım der. Köylü öğle şey olmaz der ama bu köylüyü bir türlü inandıramazlar ve sonunda karar veririler ve taşı aşağı doğru yuvalarlar ve taş aşağı doğru iner aşağıda bulunan köylü taşın önüne geçer taşı durdurmaya kalkar ama taş köylünün kafasını kopartır yukarıda bulunan köylüler aşağıya iner ve bakarlar ki taşı durdurmak isteyen köylünün kafası yok ve kendi aralarında konuşurlar bunun kafası varmıydı diye oradan biri derki ben onu dün gördüm kafası vardı ayran içiyordu hatta bıyıkları ayran olmuştu der diğer biride derki ben de gördüm konuştuk kafası vardı der sonunda biri çıkar bunun kafası olsa kayanın önüne geçmezdi der.
Bazen büyük sorunları çözerken sorunun muhatabı kişilerle danışıp ona göre çözmek lazım kayanın altında kalmamak lazım.
TEK SES
İnsan oğlu doğuşundan itibaren hayat ta var olma mücadelesi vermektedir. Bu yaşam mücadelesidir demokrasi ile yönetilen toplumlarda yönetici seçimlerimde her zaman söz sahibi olmaktadır fakat yönetici seçildikten sonra artık yeni seçime kadar tek ses olarak yönetmek ister.
Tek ses olmak için çok ses destek vermiştir artık o tek sestir ama sorun burada başlar kendisine destek veren çok sesin tek sesimi olacak yoksa kendisinin mi tek sesi olacak ?
Tek ses iki tarafı keskin bıçak gibidir doğru kullanmazsan kendi sesini keser bunun tarihte örnekleri vardır .
Tek ses olup çok sesin sesini dinleyende vardır bunun da tarihte örnekleri vardır.
Burada herkes işine gelen sesi kabullenmekte serbesttir.
TOPLUMA KATKI
Meslek hayatımda hep şuna inandım: Toplumda her birey topluma karşı sorumluluk duygusu olmadır bu da şu demektir birey her yaşta yaşamış olduğu toplumdan örnek vermek gerekirse
A: Bir öğrenci trafik lambası yeşil yandığında yanında bulunan bir yaşlıya yardım etmesi.
B: Orta yaşlı birinin genç bir çocuğa herhangi bir konuda şunları yaparken dikkat demesi.
C : Bir yazarın bir konuda düşüncelerini anlatan bir yazı yazması ve bir birey olarak topluma katkıda bulunması.
D: Meslek sahibi bir ustanın çırağına iş öğretirken onun yanında kişilik gelişiminde faydası olacak bilgileri paylaşması usta olunca bu özelliklerin olmasa sadece meslek yeterli gelemesin demesi.
Bu gün toplumda toplumla iletişim kuran iletişim ağları ( gazeteler, internet siteleri facebook vs. ) burada çıkan haberler ve yazılan yorumlar ve kişisel internet siteleri. Mesleki internet siteleri sonuçta hepsi toplum tarafından kullanılan ve topluma katkı veren iletişim araçlarından bazılarıdır iyi amaçla kullanılan iyi kötü amaçla kullanılan toplum tarafında dışlanan veya suç kapsamına girenlerin kapatılması gibi.
Toplumda bir birey olarak söz sahibi olmak istiyorsak bu imkânları kullanmalıyız ve birey olarak topluma katkımız olsun yoksa fikrim yok diyenler fikrim var diyenler tarafından yönlendirilmesi doğal hale gelmektedir.
Toplumda yaşam bicimi o toplumun siyaset biçimini göstermektedir.
Siyasetçi her zaman siyaset yaparken toplumun bilmediği veya sahip olmadığı bir yaşam biçimi ona sunacağını söyleyerek oy ister tabi bunu toplumun her katmanına göre eğitim kapasitesine göre. Meslek guruplarına göre siyaset geliştirir siyasetçiyi en iyi çalıştırma yöntemi eğitim seciyesi yüksek olan toplumlarda daha çok çalışırlar yoksa gazel dinlersiniz.
Sigara paketi içi
Zamanın birinde siyasetci cinin biri bir köy kahvesine gitmiş köylülerin sorunlarını dinlerken cebinden sigara paketini çıkartıp içini boşaltmış ve köylünün sorunlarını buraya not almaya başlamış o sırada köylünün biri ayağa kalkıp Bey Efendi bir şey söylemek istiyorum der siyasetçi tabi buyur der o kâğıda sorunlarımız yazmayın der adam sorar neden yazmayayım der köylü efendim tüm gelen siyasetçiler o kâğıda yazdı daha sonra köy çıkışında derede bulduk kağıtları der.
Ağa &Fare
Köyün birinde ağa kahvede otururken biraz uyuklayınca bıyığın üzeriden bir fındık faresi geçer, Ağa bunu fark eder ama fare kahvenin duvarları arasına girmiştir fakat ağa köylünün karşısında bu duruma düştüğüne çok kızar. Kahvenin duvarını yıkar fareyi bulup öldürür köylü ağaya sorsa ağa o küçük bir fare sen neden onu öldürdün der ağa derki bende biliyorum küçük bir fare ama alışkanlık haline getirmesin diye öldürdüm der.